6 Eylül 2023 Çarşamba

İ-Zafiyet Teorisi: İnsan Ne için Yaşar, Hazlar ve Zaaflar


İnsanlar bilinçli varlıklar oldukları için tekdüze hayatlarını yaşanabilir kılmak maksadıyla kendilerine amaçlar belirleyip hayatlarını daha zevkli ve anlamlı kılar. Aslında birçok insan hayatının amacını veyahut anlamını kendisi belirlemeye cesaret edemez, aklından bile geçirmez. Halihazırda insanların belirlediği din, ideoloji, refah gibi anlmları hiç tereddütsüz kabul eder ve hayatının merkezine yerleştirir.
İnsanların hayatlarına renk katıp haz duymalarını sağlamaları için üç temel alan vardır. Hedonist hazlar, üstünlük hazları ve manevi hazlar.
İdeal bir insanda bu hazların dağılımı üçte birlik eşit paylara bölünürdü fakat dünya üzerinde yaşamış hiç kimsenin bu idealliğe erişebildiğini düşünmüyorum. Doğuştan gelen mizaç ve yaşantılarla oluşan karakterin birleşimiyle meydana gelen kişiliklerimiz birbirinden farklıdır, bu da bizleri özel ve eşsiz kılar. Biz ne kadar 'normal' olmaya çalışsak da.
Bu üç temel haz kaynağı her insanda bulunur. Kişiliklerimiz bizim doğal dengemizi oluşturur. Doğal dengelerimiz de kişiliklerimiz gibi benzersizdir dolayısıyla haz dengesi ise göreceli, yani izafidir. Önemli olan bu üç hazza eşit değer vermek yerine kendimizi keşfedip ideal dengemizi bulmak ve ona göre yaşamaktır.
Kendi dengemizden ne kadar koparsak özümüze o kadar yabancılaşmanın yanı sıra hayattan aldığımız hazda da ciddi bir düşüş yaşarız. Dini, ahlaki, idealizm hedefleri vb. durumlarla baskıladığımız ve kabul etmek istemediğimiz hazlarımızı ne kadar bastırırsak bunun verdiği huzursuzluk ve hazsal açlıkla önünde sonunda hazlarımıza mağlup oluruz. Bu mağlubiyet aynı zamanda insanlığımızı, itibarımızı ve huzurumuzu elimizden alır. 
Hazlarımızın esiri olursak da bu hazlarımız zafiyete, yaşamamızın temel sebebine dönüşür. Bu da bir içsel dengesizlik yaratır. Biz hazlarımıza değil, hazlarımız bize hizmet etmelidir.
Tüm bu sebeplerden ötürü insanın en önemli erdemlerinden birinin ölçülülük olduğunu düşünürüm. Ölçülü olan insan hem kendisine en uygun şekilde hayattan hazzını alırken hem de dış dünya ile olan iletişimini ve itibarını korur. 
İnsan, zafiyete düşmeyip sadece anlık hazlarla yaşamamış olacak şekilde hedonist; kibre ve kıyaslama çılgınlığına kapılmayacak kadar üstünlükçü; dünyevi zevklere sırtını dönmeyecek ve kaygılar içinde boğulmayacak kadar maneviyatçı olmalı.
Dengeyi de öyle bir ayarlamalı ki kendisini ne çok sıkıp her şeyden alıkoymalı ne de büsbütün hazlarına hizmet etmeli.
Hazların kontrolden çıkması zaaflara dönüşür, hazların kölesi olmak gibi hazlardan uzak yaşamak da zaaflara dönüşebilir. 
Sadece tek alandaki hazların zaaflarına düşülmez, başka alanların aşırıya kaçanları da başka alanlarda zaafa düşebilir.
Fazla hazcılık manevi kaygı ve itibar kıskançlığına; fazla kıyaslamacılık alkolizme ve altuizme; Fazla maneviyat ise sapkınlığa ve acımasızlığa götürebilir.
Önemli olan yukarıdaki tabloya göre dengemizi bulmamız ve ölçüyle yaşamamızdır. Ölçüsüzlük ise yukarıdaki tabloda okların gösterdiği zaaflara dönüşür. Zaaflar anlamsızlık hissine dönüşür. Hem fiziksel sağlığımıza hem de akıl sağlığımıza zarar vereceği gibi itibarımıza ve özsaygımıza da zarar verir.
Bazı insanlar ise zaaflarıyla ve bunda bir beis görmeyerek belki kendilerine bile itiraf etmeyip normalleştirerek yaşar ki en kötüsü de budur.
 



 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SAHİPLİK SÖZLEŞMESİ: Kadın Erkek ilişkilerinin Toplum Düzeni İnşası

      Açıkçası bu yazıyı yazarken gerek sosyolojiyi gerek kültürel antropolojiyi gerekse de diğer önemli disiplinleri yeteri kadar bilmediği...